ישראלים רבים שוקלים לעבור הסבה מקצועית בגלל תחושות כמו מיצוי ושחיקה מהמקצוע וממקום העבודה הנוכחי. כדי לעשות הסבה מקצועית ולרכוש ידע, כלים ומיומנויות במקצוע חדש כדאי ללמוד באקדמיה, ואחד ממסלולי הלימוד המבוקשים ביותר בקרב אנשים מעל גיל 30 הוא תואר במשפטים.
ראוי לציין כי תואר במשפטים נחשב לאחד מהתארים היוקרתיים ביותר, זהו גם מסלול לימודים מבוקש ופופולרי מאוד, על כן תנאי הקבלה עשויים להיות מאתגרים ולא להתאים לכל אחד או אחת. יחד עם זאת, מועמדים ללימודי משפטים שהם מעל גיל 30 יכולים להתקבל ללימודים גם ללא תעודת בגרות, מאחר שבאפשרותם להירשם ללימודי מכינה 30 פלוס במסלול ייעודי למדעי החברה הרוח.
מהן הסיבות המרכזיות לעשות הסבה מקצועית?
שוק העבודה משתנה במהירות ובשני העשורים האחרונים החלה מגמה בולטת של מעבר ממקום עבודה אחד לאחר בתדירות גבוהה. הסיבות העיקריות בגינן ישראלים בגילאים השונים מחליטים לעשות הסבה מקצועית הן:
- מיצוי ממקום העבודה הנוכחי.
- שעמום מהמקצוע הקיים.
- רצון להתפתח מקצועית וליהנות מקריירה משגשגת.
- רצון לשיפור כלכלי ולשכר גבוה יותר המבטיח איכות חיים טובה יותר.
- מגמות בשוק התעסוקה.
- אי התאמה למקצוע.
- רצון להקים עסק ולהפוך לעצמאי.
תואר ראשון בלי תעודת בגרות – האם אפשרי?
כל אדם המעוניין לשנות תחום עיסוק ולעבור הסבה מקצועית יכול להירשם ללימודים במכללה או באוניברסיטה. מועמדים מעל גיל 30 המעוניינים לרכוש השכלה משפטית יכולים להירשם ללימודי משפטים לתואר ראשון, אך ידוע כי תנאי הקבלה קשים וגבוהים, לכן כדאי לדעת כי יש אפשרות ללמוד משפטים גם ללא תעודת בגרות, והפתרון הוא להירשם למכינה ייעודית 30 פלוס למדעי החברה הרוח.
תנאי הקבלה למועמדים המעוניינים ללמוד משפטים לתואר ראשון הם:
- תעודת בגרות ישראלית (או תעודת שוות ערך מלימודים בחו"ל), בציון משוקלל 85 ומעלה.
- ציון 70 ומעלה בבחינות הבגרות במתמטיקה ואנגלית, ברמה של 4 יחידות לימוד לפחות.
- ציון מינימלי 85 במבחן אמיר"ם.
מועמדים מעל גיל 30 אשר אינם עומדים בתנאי הקבלה ללימודי משפטים יכולים להירשם למכינה קדם אקדמית במסלול ייעודי במדעי החברה הרוח. תנאי הקבלה ללימודים במכינה לגילאי 30 פלוס במסלול הייעודי למדעי החברה והרוח הם:
- גילו של המועמד ללימודים במכינה מעל 30, כל עוד המועמד אינו עומד בתנאי הקבלה ללימודי משפטים לתואר ראשון.
- השתתפות בלפחות 80% מהשיעורים.
- ממוצע ציונים סופי במכינה הקדם אקדמית של 80 לפחות, יש להשיג ציון עובר 60 ומעלה בכל אחד מהמקצועות הנלמדים במסגרת המכינה הקדם אקדמית 30 פלוס.
למי מתאים לימודי משפטים?
- מועמדים מעל גיל 30 המעוניינים לעבור הסבה מקצועית לתחום המשפטים.
- אקדמאים בעלי תואר ראשון או שני המעוניינים לרכוש השכלה משפטית מקיפה.
- מועמדים בני 30 ומעלה המעוניינים לעסוק במקצוע עריכת דין. יש לציין כי לא חייבים לעבוד כעורכי דין בסיום הלימודים.
- מועמדים המעוניינים בהשכלה משפטית כדי להתמודד על תפקידים בכירים יותר בארגון או לעבוד אצל מעסיק אחר.
מהן אפשרויות התעסוקה?
סטודנטים מעל גיל 30 המסיימים בהצלחה לימודי תואר ראשון במשפטים יכולים לעשות התמחות מקצועית באחת מהפירמות המובילות של עורכי דין ועליהם לסיים בהצלחה גם את הבחינות המאתגרות של לשכת עורכי הדין בישראל. יחד עם זאת, לא חייבים לעיסוק בעריכת דין, מאחר שההשכלה המשפטית מאפשרת לבוגרי מסלול הלימודים לנסח חוות דעת משפטיות, לבדוק חוזים, להעניק ייעוץ משפטי במקום העבודה ועוד.
התואר הראשון במשפטים מאפשר לבוגרים לעבוד כיועצים משפטיים בחברות ובארגונים במגזר הפרטי או הציבורי, לעבוד כעוזרים משפטיים, ובנוסף הם יכולים להתמודד על תפקידים בכירים שבהם ההשכלה המשפטית מהווה יתרון מובהק.