עולם התעסוקה משתנה במהירות ובמציאות הכלכלית המאתגרת של היום רבים מעוניינים להגדיל את מקורות ההכנסה שלהם, על מנת ליהנות מרווחה כלכלית ומאיכות חיים גבוהה. חשוב לזכור כי רבים מהשכירים הבינו כבר כי שוק התעסוקה פחות יציב בהשוואה לעבר, יש לא מעט שינויים טכנולוגיים היוצרים מקצועות ותחומי עיסוק חדשים, ויש גם מקצועות ועיסוקים הנעלמים מהשוק.
לכן, בשנים האחרונות יש שכירים רבים שפותחים תיק עוסק פטור ברשות המיסים, במקביל לעבודה הרגילה שלהם אצל המעסיק. החוק בישראל מאפשר לשכירים לפתוח תיק עוסק פטור (או עוסק מורשה) במקביל למשרה שלהם כשכירים, אך חשוב לזכור כי על כל עצמאי חלות חובות ועליו להתנהל נכון וכחוק מול רשויות המס. פתיחת תיק עוסק פטור במקביל למשרה הרגילה מאפשרת לשכיר לייצר הכנסה נוספת כפרילנסר או כבעל עסק קטן, ויש בפתיחת עוסק פטור לא מעט יתרונות עליהם נרחיב בהמשך הכתבה.
תהליך פתיחת עוסק פטור במקביל לעבודה כשכיר
שכיר המעוניין להתחיל בפעילות עסקית בנוסף למשכורת שלו מהמעסיק חייב לפתוח תיק עוסק ברשויות המס. את התיק ברשות המיסים כדאי לפתוח בעזרת רואה חשבון מייצג ומנוסה, אך אפשר לפתוח את התיק לבד, באופן מקוון או באמצעות הדואר האלקטרוני.
כדי לפתוח תיק עוסק פטור יש להיכנס לאתר של רשות המיסים (מערכת פנית הציבור) ולמלא טופס בקשה מקוון. בעת מילוי הטופס המקוון חשוב לשים לב לתנאים הבאים:
- מחזור העסקאות השנתי של עוסק פטור יכול להיות עד התקרה שנקבעה בהוראות חוק המע"מ לעניין עוסק פטור, ובשנת 2023 מחזור ההכנסות הוא עד 107,692 ₪.
- ניתן לפתוח עוסק פטור רק אם המקצוע או סוג העיסוק לא כלול ברשימת העיסוקים המפורטת בתקנה 12 לתקנות מס ערך מוסף. יש בעלי מקצוע וסוגי עיסוק המחייבים פתיחת תיק עוסק מורשה, ללא תלול במחזור העסקאות השנתי הצפוי, למשל אדריכל, רופא, מהנדס, הנדסאי, סוחר רכב, רואה חשבון, עורך דין, יועץ מס ועוד.
אפשרות נוספת לפתיחת עוסק פטור ברשויות המס היא מילוי והגשת טופס 821 למע"מ, מילוי והגשת טופס 5329 למס הכנסה ובנוסף יש לפתוח תיק עצמאי במוסד לביטוח לאומי. אם מתכננים להעסיק עובדים בעסק הקטן יש לפתוח תיק ניכויים במס הכנסה ובמוסד לביטוח לאומי.
תשלומי מס הכנסה לעוסק פטור ושכיר
עוסק פטור שהוא גם שכיר נדרש לשלם מס הכנסה בהתאם להכנסה שלו מהמעסיק, ובנוסף עליו לשלם מקדמות למס הכנסה, פעם בחודש או חודשיים, בהתאם למדרגת המס שלו. מס הכנסה מנוכה מהשכר של העובד באופן אוטומטי, אך כעצמאי העוסק נדרש לדווח על הכנסותיו, ועליו להגיש דוח שנתי. בדוח השנתי עליו לציין את ההכנסות והזיכויים שניתנו לו כשכיר ולהוסיף את ההכנסות מבית העסק.
עוסק פטור רשאי להקטין את חבות המס שלו באמצעות דיווח על הוצאות מוכרות ומעורבות כמו נסיעות, כיבוד קל למשרד, ציוד משרדי, חשבונות שונים ועוד. העוסק נדרש לדווח רק על הוצאות המשמשות בייצור הכנסה ולא הוצאות ששימשו אותו כעובד שכיר.
בתוך כך, עצמאי שהוא גם שכיר במקום עבודה מסוים, חייב להפקיד בעצמו לביטוח הפנסיוני, כל עוד המעסיק שלו מפריש סכום הנמוך מהסכום שעליו להפקיד כעוסק בגין הכנסותיו מבית העסק.
האם כדאי להיות שכיר ועוסק פטור
מומלץ להתייעץ עם רואה חשבון מומחה כדי לבחון היטב את כדאיות פתיחת התיק ברשות המיסים, ולבצע בדיקת היתכנות כלכלית לעסק שמעוניינים להקים. פתיחת עוסק פטור עם רואה חשבון היא הדרך הנכונה והחכמה ביותר לכל שכיר שמעוניין להיות עצמאי במקביל, וכך גם מדווחים ומשלמים במועד לרשויות המס, ומנהלים נכון יותר את העסק החדש.